събота, 25 юли 2009 г.

ПОДГОТОВКА

Всеки ловец с нетърпение очаква откриването на новия ловен сезон. За успеха и слуката обаче е необходим не само късмет, но и подготовка. Първо всеки истински ловец трябва да поддържа добра физическа форма. Да е в кондиция не само за курбана и веселбата, а и за прехода и стрелбата. Нека се пораздвижим и ако има възможност да постреляме по панички. Проверката на оръжието е задължителна. Започваме със състоянието на цевите: почистване от смазката, преглед за побитости, язви и раздуване. Като погледнем срещу светлината трябва да се виждат концентрични кръгове без затъмнения и изкривявания. Ударно-спускателният мехенизъм трябва да е в изправност. Това можем да установим като при празно оръжие зведем ударния механизъм и поставим на предпазител. При натискане на спусъка не бива да се спуска ударника. Да проверим изправността на иглата. Най-лесно е като на изстреняна гилза върху капсула залепим хартийка. Изстреляната гилза поставяма в патронника, зареждаме и спускаме. Разглеждаме състоянието на хартийката, ако е пробита значи всичко е наред. Не е за подценяване и състоянието на приклада и полуложата. Не бива да се оставят хлабини и пукнатини. Последствията може да са лоши. Всичко трябва да се притегне. Пукнатините да се залепят с подходящо лепило. Ако са дървени е необходимо поддръжка. Лично аз не съм привърженик на лаковете въпреки, че има много качествени които не се драскат. Те не позволяват на дървото да диша. Има рецепти за обработка с ленено масло. Аз използвам един продукт на Levis. Той подчертава естествената красота на дървесината. Отлично попива. Освен, че предпазва дървото то не е хлъзгаво. След подготовката на оръжието, да прегледаме и патроните. Винаги ни остават от предишния сезон. Не е за препоръчване да използваме остарели, но при сегашната криза не всеки си позволява да купува най-доброто. Важното е да не се използват патрони с раздути гилзи, които трудно влизат в патронника. Аз поне изразходвам първо най-старите, разбира се след като ги проверя. Ако са навлажнявани ги разснаредявам и изхвърлям.
След оръжието да си проверим и екипировката. Започваме от обувките. Важното е да са ни удобни , затворени, обхващащи глезена, да не се пълнят с треволяци, по възможност дишащи. Чорапите да са памучни. Панталона да не запарва и да не полепва. Памучна тениска или ризка. Задължително шапка с козирка. Лекият летен елек дава преимущества, може да не носим патрондаш.
Удоволствието от птичият лов е пълно ако имаме и помощник - куче птичар. То също трябва е подготвено. Освен обучено, трябва да е натренирано и издържливо. Да му даваме подходяща храна. Кучето да не е дебело, за де не се изморява и подбива.
Готови сме за сутринта на откриваното. Дано имама много пъдпъдък през този сезон, та да има много гилзи и емоции.

1 коментар: