неделя, 27 февруари 2011 г.

Пушка SPAS 15

Гладкоцевната пушка SPAS 15 е разработена от италианската фирма FRANCHI. Това е бойно оръжие за близък бой, подходящо за използване в градски условия, в гъста гориста местност и джунглата. Типично щурмово оръжие, при което се рачита на поразяване с първия изстрел. Пушката е разработена за нуждите на министерството на отбраната на Италия по програмата SPAS ( Special Automatic Shotgun) за въоръжаване на полицейски и армейски подразделения при провеждане на специални операции. Изискването е безотказност и висока надеждност. Пушката съчетава преимуществата на самозарядното и ръчно презареждащо се тип помпа оръжие. Стрелецът в зависимост от ситуацията избира чрез превключвателя разположен над цевта режима на работа. Автоматиката работи на принципа на отвеждане на барутните газове от канала на цевта. Ръчният режим на презареждане дава възможност за стрелба с по-слаби несмъртоносни патрони, халосни патрони за изстрелване на гранати със сълзотворен газ или гумени куршуми.  Затворът е въртящ, заключващ се към цевта. Ръкохватката му е разположена в горната част на цевната кутия под ръкохватката за пренасяне. Това позволява боравене както с дясна така и с лява ръка. Безопасността на пушката се осигурява от сдвоен предпазител, неавтоматичен флашков пред спусковата скоба и автоматичен в предната час на ръкохватката. Патроните се подават от еднореден пластмасов пълнител с вместимост 6 броя. При изразходване на боеприпасите има затворна задръжка. Прицелните приспособления са открити с фиксирана мушка и регулируем мерник. Предвидени са възможности за различни прицелни приспособления, като бързомерец, лазерен целеуказател или фенер. Предлага се с пластмасов или тръбен приклад. Оръжието се състои от шест основни части: цев с цевна кутия и ръкохватка за взвеждане; блок на затвора с възвратен механизъм; корпус на ударно-спускателния механизъм с пистолетна ръкохватка; приклад; блок на кожуха на цевта; магазин. Калибърът на оръжието е 12х70. Цевта е хромирана. Дълга  е 450 мм. Общата дължина на пушката е 1000 мм с разгънат приклад и 750 мм със сгънат. Тежи 3,9 кг незаредена. Оръжието притежава голяма огнева мощ. Моделът SPAS 15 се произвежда в периода от 1984 до 2005 година. В много страни е забранен за внос и използване за граждански цели. У нас SPAS 15 се предлагаше в оръжейните магазини. Изключително подходяща за охранителна дейност. Има добра групираност на 25 метра с куршум. При стрелбата в ръчен режим на презареждане отката е значителен. Не смятам, че пушката е изключително подходяща за лов, но за тренировка могат да се оставят много празни гилзи.

7 коментара:

  1. става и за лов, минуси - малко тежка, с пълнител доста тежка, понякога засича с по-слаби патрони, за спорт (IPSC) става, но внимателно!!! с патроните - за да работи добре на ауто трябват по големи заряди -> по=силен откат, с нормален заряд -> вероятност от несработване на автоматиката.
    Някой има ли коментар или опит за ФАБАРМ GERMANIKA 12/76 7+1 помпа, правена от Фабарм Италия за немска фирма....

    ОтговорИзтриване
  2. Обратното: Правена в Германия за Италянска фирма Фабарм. Цевта е 20' -не може да се регистрира за лов. Мушката също не е като за лов. Много добра пушка, беше на въоражение в американската полиция дъгло време.

    ОтговорИзтриване