сряда, 19 май 2010 г.

Мечка

Когато излезе съобщението в медиите, че мечка е нападнала и убила човек край с. Кутела, Смолянско, се сетих се за една поговорка "Бай бабо, да не те срещне мечката". Замислих се защо в последно време и мечките започнаха да проявяват агресия. Миналата година, по време на лов, мечка нападна и едва не уби ловец в Севлиевско. Имаше нападение на мечка и с. Малево,  до Чепеларе, но ловците я убиват. Това животно винаги е всявало страх сред хората, но за да нападат, нещо предизвиква животните.  Кафявата мечка е най-едрия хищник по нашите земи. По принцип, от 1993 година е защитен вид. Ловът е забранен. Няма естествени врагове в природата. Това благоприятства бързото и разпространение в последно време.  Храни се с горси плодове, корени, жълъди, треви. На ден са и необходими около 14 кг храна.  Когато  не може да си ги осигури, напада и убива по-дребни животни. Тогава се настървява и е възможно да напада и домашни животни. Храни се интензивно лятото, натрупва мазнини. Зимата  изпада в летаргия и зимен сън. Възможно е, ако огладнее да излезе да търси храна.  Обитава естествени дупки в скали или в земята, където си устройва бърлога. Мечката ражда по време на зимния си сън от 1 до 3 малки обикновено през 2-3 години. Малките мечета наддават много бързо, привързани са към майката и се движат с нея. Грешно е схващането, че мечката е тромаво животно. На кратки разстояния може да тича със скорост до 45 км/ч. Добре се катери по дървета и непристъпни места. Мечоците са доста по едри от женските. На дължина могат да достигнат около 2 метра с  височина на холката 1 метър. Теглото им може да е 350 кг. Средната продължителност на живота на мечката е около 20 години. Мечките обитават обширни планинско-горски райони състоящи се от разнообразна естествена разстителност с наличие на горскоплодни дървета и храсти. Предпочитат непристъпните, спокойни и тихи райони с дълбоки дерета, ждрела, скални масиви и проломи. За агресията на мечките сме виновни ние хората. "Горската мафия" безнаказано изсече и продължава да изсича огромни райони вековни гори. Безконтролното строителство в планинските курорти наруши екоравновесието. Човекът проникна навсякъде. Няма защитен кът. Напоследък стана модерен и offroad-а. Планинските дебри се раздират от рева на мощни мотори и АТВ-та. Това стресира животните. Мечката е от хищниците, който бързо се адаптира и започва да се приближава все по близо до населените места, където по-лесно намира нужната храна. Напада пчелни кошери и домашни животни, но не е изключено при определени обстоятелства да посегне и на хора. Мечката напада със зъби и нокти. Ноктите на предните и крака са страшното и оръжие. Те са с дължина 5-8 см и много здрави. Човекът си остава най-силния хищник, който обаче се самоунищожава. Ако не се спре безумието по унищожаването на природата, ще се погубим сами. Мечките са агресивни, защото инстинктивно се бранят от  нашето нашествие. Годишно в България се отстрелват законно10-15 мечки. Броят им е може би между 800 и 1000. Ловът им е разрешен от 1.03 до 15.04 и от 1.09 до 31.12, но само подборно със специално разрешително. Не съм си помислял да ловувам на мечка, но дано не ме среща. Сега е още по-актуална поговорката "Който го е страх от мечки да не ходи в гората".

4 коментара:

  1. Здравей! Аз съм невежа по тези въпроси, но да питам все пак - защо изключваш варианта да е стръвница? :)

    ОтговорИзтриване
  2. Възможно да е стръвница, но за да нападне човек, нещо трябва да я предизвика.

    ОтговорИзтриване
  3. This blog is so nice to me. I will continue to come here again and again. Visit my link as well. Good luck
    http://www.jualobataborsiherbal.com/ obat aborsi
    http://caramenggugurkankandungan.info/ cara menggugurkan kandungan
    http://jualobatpenggugurkandungan.net/ obat penggugur kandungan
    http://obataborsi59.com/ obat aborsi
    http://obattelatdatangbulan.info/ obat telat datang bulan
    http://klinikobataborsi.com/ jual obat aborsi

    ОтговорИзтриване