вторник, 27 октомври 2009 г.

Нож

Първият ловен нож си купих през 1986г. от "Задругата на майсторите" в гр. София. Тогава струваше огромната сума от 21 лева. Бях командировка. Ножът ми хареса и го взех. Оказа се изключително качествен. Не знам от каква стомана е направен, но има хубав ряз. Дръжката е с кокалени чирени. Все още да стана ловец беше неосъществима мечта. Ножът си го носех като ходех в планината и на море. Ползвах го за всичко. Много работа вършеше при клането на домашните прасета. Не е универсален нож, но реже много добре. Това е първият ми нож. След като станах ловец започнах да събирам различни ножове. Универсален нож трудно се намира. Бих казал, че такъв няма. Всеки нож е удобен за определен вид работа. Този нож е с обща дължина 29 см. Дължината на острието е 18 см, ширина 2 см и дебелина 3 мм. Ножът е здрав. За годините не е загубил качествата си. Реже добре, но е неудобен за носене. Ножът е подходящ да се ползва за клане, но трудно се дере, обезкостява и разфасова месото с него. Много е лек. С годините стигнах до извода, че ножът не е подходящ за лов и туризъм. Постепенно събрах доста ножове от различни майстори. Все още не съм намерил универсалния нож. Започнах да си налагам да не купувам повече. Събрал съм достатъчно. В условията на криза е особено важно въздържанието от покупки. Въпреки, че като видя хубав нож ми се иска да го имам. В България има много майстори ножари. Виждал съм ножове произведения на изкуството. За мен важни са качествата на ножа, не само външния вид. Водещ е вида на стоманата и начина на нейната обработка. Всеки истински мъж трябва да притежава добър нож, макар той да не е вече средство за оцеляване.

14 коментара:

  1. Здравейте, Интернет магазин www.Nojove.eu предлага широка гама ножове на водещи производители.
    Гарантирано ниски цени !
    За моделите които не са налични на сайта предлагаме внос до 5-7 дена по заявка, почти всички модели ножове, фенери, аксесоари, екипировка и още.

    ОтговорИзтриване
  2. for beginners like me need a lot of reading and searching for information on various blogs. and articles that you share a very nice and inspires me .

    cara menggugurkan kandungan
    obat aborsi
    kalkulator kehamilan

    ОтговорИзтриване
  3. By reading this article many benefits that we can learn. thank you for sharing your insights to us all .

    ОтговорИзтриване